10 CURIOSITATS SOBRE LA PRIMAVERA

Des del Mercat de Montgat donem la benvinguda a la primavera amb aquest blog, on us explicarem 10 curiositats s sobre la primavera que potser no sabíeu.

1.LA PRIMAVERA ALTERA TAMBÉ EL FONS DEL MAR.

La primavera altera també el fons del mar. Encara que el canvi de temperatura de l’aigua triga a notar-se molt més que en la terra, també hi ha estacions oceàniques. Entre l’hivern i l’estiu, hi ha grans diferències tèrmiques entre la superfície i el fons del mar; per això es formen capes aquoses que no es barregen entre si, a causa de la diferent densitat.

2.L’ORIGEN DE LA PRIMAVERA PROVÉ DE …

La paraula primavera va néixer a l’estiu. Ja que la paraula estiu podria provenir de la paraula llatina “verno“, que la podriem traduir com “primavera o estiu”. Així és com s’anomenava a l’estació més llarga de l’any, mentre que la més curta era l’hivern. Després del Segle d’Or, a l’inici de l’estiu se li va començar a dir “primo vere“, i d’aquí va esdevenir la paraula primavera.

3.INCREMENT DE LA VITAMINA D.

Amb l’augment de les hores de llum, s’incrementa la Vitamina D del nostre cos i, segons un estudi de la Universitat Mèdica de Graz (Àustria) això provoca en l’ésser humà un increment de la sensació de felicitat. De fet, professionals en sexologia afirmen que es disparen les consultes sexològiques.

4. A LA MEITAT DEL PLANETA NO HI HA PRIMAVERA.

Aquesta estació de l’any, només existeix a les zones temperadas del planeta terra. A les zones tropicals, les diferències de temperatura no són molt variables, i per tant només tenen dues estacions: la seca i la humida.

5. AUGMENT DE LES MIGRANYES AMB L’ARRIBADA DE LA PRIMAVERA

Això és degut al fet que, en aquesta època de l’any consumim més llet fresca al matí, més fruites com la maduixa o la taronja, més amanides amb tonyina i tomàquet, i menys carn fresca. I el que tenen en comú tots aquests aliments és que posseeixen grans quantitats d’histamina, una molècula que augmenta el risc de patir mal de caps, així ho afirmen especialistes del laboratori DR Healthcare.

6. AUGMENT DE LES AL·LÈRGIES

Un terç de la població europea i més de 10 milions d’espanyols pateix alguna alteració del sistema respiratori. La causa de què apareguin aquestes al·lèrgies es relaciona amb la reacció que el nostre sistema immunològic té davant les substàncies tan freqüentes en la primavera com el pol·len.

7. ASTÈNIA PRIMAVERAL?

És un símptoma que engloba diferents sensacions com la somnolència, irritabilitat, apatia i cansament, produït pels efectes de canvi d’estació. Ja que patim canvis bruscos de temperatura i de pressió atmosfèrica, a causa de l’augment d’hores de llum, canvi d’horaris i de rutines establertes.

8. AUGMENT DEL DESIG SEXUAL

Els científics de la Universitat d’Oxford han detectat un gen en les aus que produeixen una molècula sensible a la llum en l’hipotàlem (la regió del cervell vinculat a la regulació del desig sexual, entre altres). A la primavera, aquesta molècula detecta que ha arribat el moment de trobar parella i activa el sistema reproductor de les aus, i per això canten molt més.

9. CANVI D’HORA

Aquest any durant la matinada del dissabte 31 de Març es produirà un nou canvi d’hora i entrarà en vigor l’horari d’estiu. De manera que, a les 2h de la matinada seran les 3h.

10. QUINES FLORS APAREIXEN PRIMER?

Les primeres flors que apareixen en la primavera són els lliris, tulipes, iris i liles. Així que si vols decorar el teu jardí ple de color, ja saps quines plantes comprar.

Esperem que us hagi agradat el blog, ens veiem en el següent.