L’entrevista: Albert Soler de Can Soler

Can Soler neix l’any 1969 a Badalona, dedicant-se a l’elaboració de gelats, orxata i torrons, d’una manera tradicional i artesana. Són coneguts a Badalona per la qualitat dels seus productes.
Amb la inauguració d’El Mercat de Montgat, decideixen crear un nou concepte basat en el “Calent, Fred, Dolç i Salat”. Amb aquest concepte, creen experiències gastronòmiques diferents, transportant-nos a un món de plaers.

L’Albert Soler és el mestre gelater que hi ha darrere l’èxit de Can Soler Montgat.

Bon dia Albert, explica’ns com vas començar la teva trajectòria com a gelater?

La meva trajectòria va començar des de petit. Vaig viure pràcticament des de que vaig néixer a dins d’un obrador de gelats i torrons i una botiga. En acabar els meus estudis vaig decidir treballar a la botiga dels meus pares i va ser en aquell moment que vaig veure que m’agradava moltíssim aquest món.
Vaig fer moltíssims cursos relacionats amb la gelateria i la pastisseria per poder entendre el món en el qual treballava. Al no tenir prou, vaig cursar a la universitat d’Alacant “EXPERTO UNIVERSITARIO EN LA ELABORACIÓN ARTESANAL DE HELADOS“.
Allà vaig poder aprofundir més en la part més química de tots els productes amb els quals treballo.
Aquest any per primera vegada em vaig presentar a un concurs en l’àmbit nacional! Em va anar força bé, vaig quedar primer de Catalunya i de la part del llevant i quart d’Espanya.
Ara en aquests moments estic valorant presentar-me al campionat que se celebrarà l’any vinent a Madrid, és el més important en l’àmbit nacional.

Explica’ns una mica més el concepte de “Fred, Calent, Dolç i Salat” de Can Soler Montgat. Què el diferencia de les botigues de Badalona?

Les nostres botigues de Badalona són les típiques Gelateries Torroneries de tota la vida. Són botigues que tenen una alta estacionalitat, i amb el nou projecte de Montgat volíem sortir d’aquesta estacionalitat, oferint productes que ens permetessin treballar tot l’any i que a més, tinguessin relació amb el nostre ofici, és a dir, pastisseria, xocolateria, etc…

I esteu contents amb la implementació?
Si, estem contents, però com t’he comentat, estem treballant amb productes nous per a nosaltres i dia a dia aprenem coses, però en definitiva s’ha aconseguit poder tenir una botiga oberta tot l’any, amb una oferta molt amplia.

Ja ha començat la temporada de gelats, quins nous gustos ens presenteu aquest any?
Bé, aquest any com ja és tradició, hem triat el nou gelat de la temporada a partir del tast solidari.
Hem presentat 6 gelats nous: passió d’estiu (gelat fet a base de plàtan, maracujà i coco), blat de moro, cogombre amb meló i vi d’arròs, nata amb trossos de torró i vainilla amb tocs àcids (sorbet de maracujà i sorbet de gerds). El guanyador d’aquest tast és el gelat que anirà nou a les vitrines, en aquest cas ha sigut el de nata amb torró.

Tots els gelats els fabriqueu de manera artesanal. Quin és el procés d’elaboració?
Sí, tot es fabrica de forma artesanal. El procés que utilitzem els gelaters artesans és el següent: en primer lloc, hem de tenir molt clar què és el que volem fer: un gelat de llet o un gelat d’aigua. Les diferencies a l’hora de la formulació són grans, tot dependrà del que creguis que millor li queda al nou gelat.
Seguidament, passem a formular. Fem una primera fórmula i la provem. A partir d’aquesta mirem com surt i l’afinem (més dolça, menys dolça, més cremosa, etc).
Un cop tenim la fórmula clara, iniciem la fabricació. En primer lloc, pesarem els ingredients, en segon lloc pasteuritzarem, en tercer lloc madurarem i finalment mantecarem. Tot això es realitza amb unes màquines especials per aquestes funcions. El temps estimat per a fer una tirada de gelat des del moment del pesat fins a la mantecació és de 24 hores.
Després passaran a unes càmeres de congelació preparades per a la bona conservació del gelat.

També teniu creppes dolces i salades. Quins gustos són els que més agraden als usuaris?

Exacte, fem creppes dolces i salades de molts tipus. La crep que més demana la clientela és la de Nutela o Nocilla i la salada la mixta de pernil i formatge. És un món molt ampli per descobrir, oferirem d’aquí a poc temps, noves creppes.

Què més podem tastar que sigui elaborat per vosaltres artesanalment?
A la nostra casa tot el que tenim s’elabora artesanalment, des del pa fins als nostres gelats. Nosaltres elaborem molta de la brioixeria que oferim, des de les magdalenes de la iaia, la coca d’ametlla, fem pastissos de pastisseria i pastissos gelats per encàrrec. Després teniu una amplia gama de barres gelades i gelats de pal. Aquest any com a nova incorporació tindrem el gelat de pal de gintònic, el coyote i un de maduixa amb gerds molt refrescant.

El racó del pa es distingeix per l’elevada quantitat de tipus de pa de qualitat. No l’elaborem nosaltres, però com no volíem pa congelat, vam apostar per un forner establert a Badalona, El Forn Gisbert, amb el que tenim una relació molt bona des de fa temps.
Podem trobar barres de pa de llenya, de quart i de mig, la tradicional baguette, pans especials tipus espelta, xia, nous, blat de moro, sègol i molts més.
També hi podeu trobar pa de coca, xapates, integrals, de cereals, pagès i pagès ecològic, etc.

Estic convençut que és una oferta molt amplia i bona! Oferim un pa que ha passat per una bona fermentació i una molt bona cocció, i això el fa especial.

Explica’ns, quin és l’origen de Can Soler?

Ve de molt lluny. Els meus avis, tant per part materna com per part paterna, es dedicaven a la venda i producció de gelats. Nosaltres venim d’un poble situat al llevant, conegut pels seus torrons, Xixona, però la veritat és que al nostre poble molta gent també es dedica al gelat, és una tradició ancestral. A la muntanya anomenada la “Carrasqueta” podem trobar pous de neu. D’aquí va començar la tradició.
A causa de la guerra i a la manca de feina, molts dels habitants de Xixona van haver d’emigrar a altres llocs de la península per buscar feina. Un d’ells van ser els meus avis, que ho van fer a Sevilla i Lleida, passant per Argelia i d’altres.
Els meus pares van venir a parar a Badalona l’any 69, i van començar a vendre orxata i torrons al centre de la ciutat. Va ser més tard que van poder obrir una altra botiga al Carrer del Mar, i nosaltres els fills la vam començar a regentar.

I ens explicaríeu quin és el secret de l’èxit dels vostres productes?

L’èxit dels nostres productes radica en la qualitat dels ingredients, en el carinyo que li posem a l’hora de pensar-los i fer-los i, evidentment, en una experiència de 50 anys i molta dedicació.

Finalment, ara que s’acosta l’estiu, quins gelats ens recomaneu tastar?
La recomanació és molt amplia, ja que cadascun de nosaltres tenim unes preferències distintes, però em decantaria a una stracciatella, un torró, una xocolata belga, un sacher o un lemon pie, i per a les persones que els agradi els gelats més freds, els diria que provessin tots els nostres sorbets de fruites naturals.

Evidentment no deixaré d’esmentar l’orxata i els granissats naturals.

Moltes gràcies Albert

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies